Bouillabaisse

Bouillabaisse
je vlastně jen rybí polévka.
Z mořských ryb. Z marseillského středomoří.
Ve Francii to mají tak, že každá oblast či region "musí" mít něco, jako originální regionální specialitu, ať už je to kuře jako v Bresse, camembert jako v Normandii, nebo sladkost cannelé jako v Bordeaux.
Marseille je proslulá bujabésou.
Koupíte jí za pár euro ve sklenici v supermarketu, a tu samou, ze sklenice, vám i prodají v každé druhé marseillské restauraci za 25 euro. Jen do té prefabrikované polévky hodí pár mušlí a kousek mražené tresky
Taky jsem naletěl, před pár lety.
Pravou bujabésu nekoupíte levně, a je pochopitelné proč. Ono spotřeba kvalitních ryb jen na vytvoření "základu" té polévky je ohromná, a pak ještě ty skutečně dobré a dražší ryby, co v polévce plavou jak v té naší, játrové knedlíčky
Měl jsem důvod slavit, vyrazili jsme se Soňou do restaurace Miramar, ve Starém přístavu, na základě doporučení recepční v hotelu. Tak že prý dostaneme takovou tu "poctivou". Bez rezervace nelze, ale den předem stačilo.
Protože lilo, použili jsme na ty 2 km taxi, Soňa čekala něco vzrušujícího, ale marseilleský taxikář byl stejně nudný jako jeho kolega v Tallinu, a i jeho krajan.
Tak žádné "turbo" a z nuly na dvěstě za šest vteřin. V poklidném tempu 2 km za deset éček.
Ale ve společenském, protože rybí polévku nemáme každý den. Ta přehnaná a neupřímná zdvořilost mě už nepřekvapí, ale aby mě někdo "enormně byl vděčný za to, že jsem si objednal" se mi tady ještě nestalo, luxusní fráze.
Bez "entre" - předkrmu to nejde, člověk by byl za křupana. Ale před tím, ještě "pozornost podniku" jakýsi keks s lanýžovým máslem, pak "dárek" nasekaný losos v majonéze, a když přišel předkrm v podobě krevet, normální člověk by byl už po jídle.
Jenže oni ten tlak stupňovali.
Přiběhnul číšník s tácem plným mořských potvor, ukázal to, a řekl - tohle je vaše bujabesa.
"Mohu si udělat fotku?"
"Nic by mi neudělalo větší radost!"
K tomu chlápkovi zajdu, až budu sestavovat slovník, jak lézt lidem do prdele.
Pak odběhl hrát to divadlo jiným hostům.
Za pár minut se objevil jinÿ číšník, s talíři hnědé tekutiny. Prý další dárek podniku.
No, byla to ta bujabésa bez ryb.
Totálně zavodnění polèvkou jsme se konečně dočkali té PRAvÉ bujabésy.
Ohromný hluboký talíř, ve kterém plavalo snad kilo ryb. Dobré, lahodné, kdybychom už nebyli vlastně najedení.
Ten talíř toho samého bez ryb před tím, co měl vytvořit iluzi dalšího chodu, byl zločin.
Bujabésa za 69 éček, a nedojíš to, protože už to fakt nejde, a já něco dovedu.
Dal by si "panopaní" - francouzské legrační oslovení páru "monsieurdame" desertíček - a už na nás hrne ty brýlové krémy, tiramisu, sorbety a tak...
Ne, pane, vážně už snad ani nedopijeme.
Kdepak, na stole přistává talíř s drobnými sladkostmi - dárek podniku.
Platím kartou a úmyslně se nedívám, kolik.
Spropitné se dává ve výši deseti procent.
Nechal jsem mu dvacet euro, a ráno zjistil, že jsem ho o deset ošidil.
Tak jo, polévka v ceně zabíjačky.
Takhle se to musí dělat.
Rada:
Bujabésu za 69 - ano. Ale říci "on va partagée" sníme si jí společně. Dělají to tak, jen já byl za kafku.
Žádné předkrmy nebrat.
A nezapíjet pivem a šampaňským.
Na bujabésu za 25 nechodit.
Radši si hodit yum-yum do vařící vody.
Říjen 2021



Bouillabaisse

Doplněk - duben 2021

je často presentována jako rybí polévka z Marseille.
Je to pravda jen částečně.
Bouillabaisse je večerní jídlo. Základem je vývar z místních ryb, paprika a cibule a brambory.
Vaří se to asi hodinu a půl, dohromady.
A pak se vývar podává,jako polévka. A máčí se v tom krutony potřené česnekem a zadypává strouhaným sýrem.
A pak příjde hlavní chod - ryby a mořské potvory, z té polívky

Asi jako když náš táta vyjídal hovězí z polévky než ho máma stačila so té polévky nakrájet.
"maso - ryby" z polévky
Tahle dvojchodová bujabéza stojí v Marseille dnes 75 euro. A nedá se to sníst, kolik toho je.

Někde mají i "lehčí variantu" na fotce nahoře - tedy "Bouillabaisse aux assiette" bujabéza na talíři, kde dostanete v podstatě jen ten druhý chod, ale omáčka - polévka je víc maggi než ryby, kdybych nejedl pravou, nepoznal bych. Ta stojí 35.

Fotogalerie